Wat is nou je fascie?

De fascie is een bijzonder bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. Het geeft ondersteuning en bescherming aan deze lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

Er zijn drie lagen fascie: onderhuidse fascie, diepliggende fascie, en verbindende fascie.

De onderhuidse fascie (superficial fascia) heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige delen van het lichaam omvat het spieren die de beweging van de huid toelaten. De diepe fascie (deep fascia) ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascie. Het maakt beweging van spieren mogelijk, en, net als bij de onderhuidse fascie, geeft het doorgang aan zenuwen en bloedvaten. Op sommige plaatsen in het lichaam verzorgt het bevestiging voor spieren en vangt het in enige mate schokken op. De verbindende fascie ligt tussen de diepliggende fascie en de membranen die rond de lichaamsholten liggen. Het overbrugt de mogelijke ruimte tussen de diepe fascie en de membranen, het geeft flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk.

De fascie is een bindweefsel dat als dun fijnmazig web alles aan verbindt en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress en emotie kan de fascie onder spanning komen te staan of vast gaan zitten.

Over de fascie maak ik een move. Dit is een korte rollende beweging, met zeer weinig druk. Op de specifieke plaatsen waar de moves gemaakt worden, bevinden zich heel veel receptoren. Dit zijn een soort signaalontvangers in het lichaam die een prikkel kunnen doorgeven aan de hersenen. Het zelf genezend vermogen wordt hiermee als het ware ‘wakker’ gemaakt.